Bitkisel Saç Bakım Yağları ve Faydaları Nelerdir?
Bitkisel Saç Bakım Yağları
Neredeyse her gün şekillendirdiğimiz, düzenli olarak boyadığımız, hava şartlarından fazlasıyla etkilenen saçlarımız zamanla yıpranıp, kırılıyor. Bitkisel yağlar ise işte tam burada devreye giriyor! Bilhassa Anadolu’da kadim bir gelenek gibi uzun yıllar boyunca kadınlar tarafından bin bir çeşit yağ ister çeşitli yağlarla harmanlanarak isterlerse de tek başına seyreltilerek kullanılıyor. Bu gelenek günümüzde de son gaz devam ediyor. Sürekli ismini duyduğumuz en temel bitkisel saç bakım yağlarını ve faydalarını bu yazımızda sizler için derledik. Söylemesi bizden uygulaması sizden!
1- Saçlarını, kaşlarını ve kirpiklerini gürleştirmek isteyenler toplansın, tarifini veriyoruz: Tatlı badem yağı!
Cilt ve saç bakımında en çok kullanılan yağlar arasında ilk sıralarda tatlı badem yağı yer alıyor. Bu popülaritesini içerisinde barındırdığı E vitaminine borçlu. Tatlı badem yağının asıl kullanılış amacı saçları gürleştirmesi ve güçlendirmesi. Ancak bunun yanında saça çok doğal da bir yumuşaklık hissi veriyor. Saçları nemlendirip, cansız ve parlak görünümünden uzaklaştırıyor.
Eğer saçınızda kepek ve egzama gibi problemler varsa elbette dermanı bizde. Saç derisini nemlendirdiği için kaşıntılı ve kepekli saç derisinin de rahatlamasını sağlıyor.
Ee peki birçok kaş ve kirpik serumunun içeriğinde de yer alan tatlı badem yağını nasıl kullanmalıyız, dediğinizi duyar gibiyim. Hemen cevabı veriyorum. Banyoda avucunuza bir miktar tatlı badem yağı döktükten sonra saç uçlarından saç dibine saçın bütününe yağın nüfuz etmesini sağlayarak masaj yapın. Bilhassa kepek probleminiz varsa saç derisine masaj yapın.
Ardından bu şekilde 30 dakika bekleyin. Saçlarınızı durulayın ve normal bir şampuanla yıkayın. Saç bakım rutininize ekleyeceğiniz ufak bir detayın saçlarınızı nasıl da güzelleştirdiğine tanık olun. Bu arada söylemeden geçmeyelim.
Tatlı badem yağını kullanırken biraz dikkatli olmakta fayda var. Uygulandığı bölgedeki tüyleri güçlendirip gürleştirdiği için bilhassa yüz bölgesinde istemediğiniz yerlere temasından kaçının. Özellikle hormonel problemler yaşayan kadınların bu detaya dikkat etmesi gerekir. Aksi halde bakım yapayım derken yüze boca edilen tatlı badem yağı, ağdacıların cirolarının 1-2 Kat artmasına sebep olabilir. Bizden uyarması!
2- Mutfaktan gelen güzellik: Zeytinyağı!
Özellikle Ege Mutfağında hemen hemen her yemeğin demirbaşı zeytinyağı, yalnızca yemeklerde değil çok uzun yıllar boyunca saçlarda da kullanılmakta. O kadar çok faydası var ki hangi birini saysak?
Eğer kepek, egzama, mantar gibi problemlerle boğuşuyorsanız saç derinizin nemlenmesi gerekir. Zeytinyağı ise tam olarak bu iş için en ideal yağdır. Zeytinyağı ve limon suyunun karıştırılıp saç derisine masaj yapılmasıyla kepeklere elveda diyebilirsiniz.
İçerdiği yüksek vitamin değerleri ile saç uçlarınızı onarır ve güçlü, sağlam saç köklerine kavuşmanızı sağlar. İçeriğindeki A vitamini ve E vitamini sayesinde saç bariyerinin onarılmasına, saçların parlak ve canlı bir görünüme sahip olmasını sağlar. Uygulaması ise çok kolay! Bir avuç zeytinyağını avucunuza alın ve saçlarınızın uçlarından diplerine kadar masaj yaparak yedirin. Biraz bekleyip normal şampuanla yıkayın. Bunu haftalık saç bakım rutininize eklediğinizde mutfakların kahramanı zeytinyağının nasıl saçlarınızın da kahramanı olduğunu çok rahatlıkla göreceksiniz!
Saçlarınızı taramakta zorluk çekip saçlarınızı sürekli çekiştiriyorsanız zeytinyağı bu problemle mücadelede size yardımcı olabilir. Saça uygulandığında saçı yumuşatıp daha kolay taranmasını sağlıyor, böylelikle karışan saçlarınızı daha kolay tarayıp şekillendirebiliyor, sert taramanın neden olduğu saç kırıkları ve dökülmelerine de dur diyebiliyorsunuz.
Her ne kadar saçların uzaması biyolojik faktörlere bağlı da olsa, çevreden gelen etkiler de saçların uzamasını hızlandırmakta veya yavaşlatabilmektedir. İşte zeytinyağı burada hızlandıran kategorisindedir. İçeriği sayesinde saçın onarılarak uzamasını sağlar. Diğer durumlardan farklı olarak yalnızca saça masaj yaparak değil doğrudan tüketerek de istediğiniz etkiye kavuşabilirsiniz. Bunun için yemeklerinizde, kahvaltılıklarınızda zeytinyağına yer ayırın.
3- Fas’tan gelen güzellik rüzgarı: Argan Yağı!
Fas’ta yetişen Argan ağaçlarının meyvelerinden elde edilen argan yağı belki de kozmetik sektörünün top 10 listesinin zirvesine oturmuştur. Saç bakım ürünlerinden nemlendiricilere çok geniş bir yelpazeye hizmet etmekte. Hemen hemen her sektörde kendisine yer edinebilen argan yağı, elbette popülaritesini saç bakımındaki etkilerine borçlu.
Cansız ve mat saçlarınız var ise argan yağı sizin için tam da aradığınız ürün. Hem saçlardaki donukluğu alıyor hem de saçın ta içine nüfuz ederek derinlemesine bir onarım sağlıyor. Böylelikle saçları hem pürüzsüz hem de parlak görünüme kavuşturuyor.
Kokusunu anlatmaya ne hacet! Saç uçlarına yedirerek, adeta doğal bir saç parfümü elde edebilirsiniz. Hem misler gibi kokan hem de yumuşacık saç uçları için başkaca bir ürün kullanamaya lüzum olmasa gerek.
Saçlarımızı boyamayı, farklı ve cesur renkler denemeyi hepimiz çok seviyoruz. Ancak akıp giden saç boyalarından da hepimiz nefret ediyoruz. İşte argan yağı boyalı saçların kadim dostu. Peki ne işe yarıyor? Boyanın saçta daha iyi tutunmasını, daha kalıcı olmasını ve daha parlak görünmesine yardım ediyor.
Saçlarımıza güzel dalgalar yapmak için kullandığımız maşalar ve dümdüz saçlar için tercih ettiğimiz düzleştiriciler nedeniyle saçlarımızı bir hayli yıpratıyoruz.
Peki ya bu zararlı ısıdan hem bir nebze korunup hem de hala daha bakımlı görünmenin yolu nedir? Elbette argan yağı. İçerisindeki mineraller ile saçları ısıya karşı koruyor ve saç şekillendirirken maruz kaldığımız yüksek ısının zararlarını minimalize ediyor.
Saç dökülmesi her ne kadar genetik bir problem olsa da elbette dıştan alabileceğiniz yardımlarla saçlarınızın daha az dökülmesini veya dökülen saçların yerini yenisin almasını bir nebze de olsa sağlayabilirsiniz. Eğer böyle bir probleminiz varsa doğru adrestesiniz. Argan yağı, saçları gürleştirdiği gibi saç dökülmesi ile de mücadelede ön sıralarda yer alan bitkisel bakım yağları arasında.